Veel gestelde vragen

Er is veel onduidelijk rondom hartaanvallen. Met antwoorden op veel gestelde vragen proberen we deze onduidelijkheid weg te nemen. Voor meer informatie hebben we de bronnen vermeld.

Wat is een hartaanval?

Een  hartaanval is een situatie waarbij de bloedtoevoer naar het hart wordt verstoord of gestopt. Dit is een proces wat vaak door een ongezonde levensstijl of genetische aanleg wordt veroorzaakt. Het slachtoffer krijgt last van een zware, drukkende pijn midden achter het borstbeen, soms uitstralend naar de kaken of de schouders en armen, vooral de linker schouder. Dit gaat vaak gepaard met zweten en bleekheid, en met misselijkheid en braken. Professionele hulp moet dan met spoed worden ingeschakeld. U belt dan met 112. De blokkade kan door het toedienen van medicijnen, dotteren of een bypassoperatie worden opgeheven.

Ook kan iemand een acute hartaanval krijgen door het uitvallen van de pompfunctie van het hart. Het hart pompt geen bloed meer rond. Het slachtoffer raakt dan bewusteloos. De bloedtoevoer naar de hersenen stopt en na circa 10 minuten overlijd het slachtoffer door zuurstoftekort. Door het toepassen van hartmassage en beademing kan het zuurstoftekort worden opgeheven. Een acute hartaanval is vaak een verstoring van het hartritme.

Ook kan men een AED inzetten.

Bron Hartinfarct Bron Hartstilstand

Wat is een AED?

Een AED is een automatische externe defibrillator. Deze zorgt er voor dat een onregelmatig hartritme stopt. De sinusknoop kan daarna weer een hartritme herstellen. (Bron)

Waar zijn  AED’s te vinden?

AED’s zijn te vinden via AED4.eu. Deze informatie wordt aangeboden door de Hartstichting.

Hoe herken ik een hartaanval?

Het slachtoffer is bewusteloos en ademt niet meer.

Hoe moet ik reanimeren?

Reanimeren kent een aantal stappen:

  1. Controleer bewustzijn van het slachtoffer
  2. Bel 112
  3. Controleer ademhaling
  4. Start met 30 borstcompressies
  5. Beadem 2x
  6. Gebruik een AED

(Bron de Hartstichting).

Om goed te kunnen reanimeren moet je een cursus volgen. Aanmelden kan via de Hartstichting. Er zijn ook mensen die niet gereanimeerd willen worden!

 

Wat zijn  de overlevingskansen?

Als men een hartaanval krijgt nemen de overlevingskansen 10% per minuut af. Als men niet reanimeert en wacht op een ambulance zijn de overlevingskansen 5-10%. Reanimeert men tot de ambulance arriveert zijn de kansen 15-20%. Reanimeert men binnen 6 minuten met ondersteuning van een AED dan nemen de kansen tot 70% toe.

Waarom kan maximaal 70% van de hartaanvallen iemand worden gered?

Bij maximaal 70% van de acute hartaanvallen kan iemand worden gered. Niet alle hartaanvallen zijn het zelfde. Soms is een hartspier te veel beschadigd of is er sprake van een scheuring. Het redden van een leven is dan niet meer mogelijk.